top of page
  • Obrázek autoraMiroslav Frühauf

Svatba v zimě, ano či ne ?

Aktualizováno: 10. 10. 2019


Kromě místa, kde svatba proběhne, článek je zde, budete jistě jako první řešit, kdy bude Váš den D.


Prosinec 2018

Každý termín má svoje pro a proti, nedá se obecně říct, kdy je to lepší. Hlavní svatební sezóna startuje na začátku dubna a končí na konci října, jaro je perfektní termín, vše kvete, příroda se probouzí, květen až září jsou relativní sázkou na jistou, pokud zrovna netrefíte nějaký extrém. I říjen má s padajícím listím své kouzlo.


První svatba letošního roku byla na konci března a bylo to na tričko. Stejně tak na konci října bylo loni kolem 20 ti stupňů.


Nabízí se ale otázka co zima ?


Pojďme si to rozebrat a podívat se na 6 plusů a 6 mínusů. Já se na to dívám pohledem jak svatebního hosta, tak i svatebního fotografa, protože jsem zimní svatbu v obou rolích absolvoval.


Pokud nemáte vůbec rádi zimu a raději než na hory pojedete v zimě k moři, myslím si, že nemá smysl číst dál, udělejte si svatbu v létě :-)


Pozitiva:


+ SNÍH

Když budete mít štěstí, budete mít svatební fotky na sněhu a když ne přímo v Opavě, tak v dosahu 10 km se dá vystoupat až do 500 m.n.m. a šance na sníh se zvyšuje. Sníh dokáže vykouzlit parádní atmosféru na fotkách.


+ CENA

Ceny mimo sezónu jsou mnohem příznivější, dá se zajistit levněji celá řada věcí.


+ NEMUSÍTE ŘEŠIT ROK DOPŘEDU

Chcete se brát za 3 měsíce a nemáte nic zařízené, není problém. Zima je pro Vás ideální, takhle velký výběr kvalitních lidí (DJ, kapela, fotograf, svatební koordinátor) se Vám na jaře nebo v létě nepoštěstí, tam musíte řešit mnohem dříve dopředu.


+ SVĚTLO

v létě je světlo hodně ostré a až cca kolem 19 hodiny je ideální na focení portrétů, tento problém se v zimě vyřeší sám. Kolem 3 tí i za slunečného dne se dá vyrazit fotit.

Výhodou je, že klidně můžete udělat pěkné fotky s prskavkami venku už kolem 16 té hodiny, v létě si musíte na tmu počkat klidně až do půl 10 té.


+ NENÍ VEDRO

Subjektivní názor, ale když si představíte srpen 12:00 a obřad venku na ostrém poledním slunci, je to docela masakr, zejména všechny babičky a dědečkové tohle velice špatně snášení, v zimě se Vám tohle nestane.


+ SVATEBNÍ HOSTÉ

V létě se často stává, že v případě hezkého počasí se hosté rozprchnou po okolí svatebního místa (jdou se projít, jdou na hřiště...). Svatba je pak lehce roztříštěná, rozdělená na skupinky. V zimě máte větší šanci udržet hosty na jednom místě, lépe se pak rodiny seznámí.


Prosinec 2018

Negativa:


- DÉLKA DNE

Brzká tma trochu komplikuje focení venku a je třeba si pospíšit. Jednak je třeba udělat párové fotografie a také nafotit skupinky svatebních hostů. Je dobré naplánovat obřad dříve, než na 12 hodin, ať se všechno stihne za světla.


- FOCENÍ NOVOMANŽELŮ

Nebudeme si nic nalhávat, je to pro otužilé, nic jako zimní šaty a oblek není, je to velmi náročné, obzvlášť pokud trefíte mrazivý den, naopak jsou dny v zimě, kdy je i 10 stupňů, to už se dá v pohodě zvládnout.


- BLÁTO A SVATEBNÍ ŠATY

Znáte to, napadne sníh, pak hned vyskočí teploty nad nulu. Všude je kaše sněhu, nebo bláto, nic příjemného na procházku ve svatebních šatech, které jsou až na zem. Je třeba počítat s tím, že šaty dostanou víc zabrat, než v létě.


- PŘIPRAVENOST SVATEBNÍHO MÍSTA NA ZIMU

Může se Vám stát, že některá svatební místa nejsou 100 % připravená na svatbu v zimě, je dobré si ověřit dopředu, jestli jsou schopni prostory kvalitně vytopit a zajistit stejný servis, jako v létě.


- VENKOVNÍ AKTIVITY

V létě probíhá spousta soutěží a aktivit venku, musíte počítat s tím, že se vše odehraje v sále.


- CO NA TO RODINA ?

Nad tím bych po pravdě vůbec nepřemýšlel, ne vždy se zavděčíte všem, vždycky se najde někdo, kdo bude brblat (je moc horko, je moc zima, já když jsem se vydávala, tak...), udělejte si to podle sebe.


Prosinec 2018

Snad Vám článek pomohl v rozhodování, jestli je zimní termín právě pro Vás vhodný. Pokud se už jakkoliv rozhodnete, berte počasí jako něco, co neovlivníte a co Vám nijak nesmí pokazit den. A je jedno, jestli je plus 30, nebo mínus 10.

219 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page