top of page
  • Obrázek autoraMiroslav Frühauf

Vybíráme svatební místo v Opavě a okolí pro rok 2022/2023

Aktualizováno: 21. 7. 2022


Místo, kde to všechno proběhne. To je jedno z prvních rozhodnutí, které Vás čeká, když začínáte plánovat svatbu. Cílem tohoto článku je Vám pomoci, na co se při výběru zaměřit.


Pojďme se tedy podívat na to, jak to celé uchopit :-)


1. Líbí se Vám lokalita ?


To je podle mě to nejdůležitější. Než se do čehokoliv pustíte, bylo by fajn si sjednotit představu o tom, kde by měla svatba proběhnout. V pár stručných bodech si sepište co chcete a naopak co ne. Možností je nespočet. Velice oblíbená jsou místa, která jsou kousek od města a v prostoru, kde jste oddělení a máte soukromí.


Z mého pohledu bych rozdělil svatební místa do 2 kategorií. Ta první umožňují uspořádat celý svatební den na jednom místě a ta druhá, kde lze uspořádat pouze hostinu. Obvykle to jsou různé kulturní domy v menších obcích. Obrovskou výhodou první možnosti je naprosté zrušení přejezdů a tím ušetřený čas, který se Vám určitě bude hodit, čas během svatebního dne opravdu letí rychle. Často jsem se setkal se zajímavým řešením, kdy se objedná autobus, který ve stanovený čas odveze hosty na místo, odpadá pak problém co s auty, které potřebují hosté dopravit domů. Můžete pak klidně zvolit i místo dál od Vašeho bydliště. Aby to nebylo jen o plusech, tak nevýhodou je většinou vyšší cena místa, kde můžete mít vše all in one.


Na všech místech níže jsem byl a přišly mi fajn. Kdybych měl za sebe doporučit 3 místa, vybral bych Fratiškův dvůr, Zámek Štáblovice a Penzion nad stájí.














Samozřejmě můžete zvolit levnější variantu, objednat si jen sál, vyzdobit jej, zařídit alko a nealko z vlastních zdrojů. Je to vždy o rozpočtu, který máte. Pak se dají najít i místa, jako je například Uhlířov, kde máte možnost obřadu jen pár kroků od sálu, v zásadě to máte na jednom místě a za rozumnou cenu. Byl jsem i na svatbě, kde byl "pouze" pronajatý zahradní stan a celé akce probíhala na zahradě od rodičů novomanželů a bylo to super.


2. Jde v místě udělat i obřad ?


Obřad v místě svatby je obrovská výhoda, z jedné strany maté o starost méně a domluvíte si vše na jednom místě, potom ve většině případů to máte pár kroků na oběd, který po obřadu většinou následuje. Žádné přesouvaní hostů autem, z obřadu se už nikam nejede. Logistika je vyřešená a ušetříte si dost starostí. Pokud probíhá svatba v létě, i to je výrazně lepší pro všechny babičky a dědečky, pro které každá cesta a krok navíc muže být problém, obzvlášť když je vedro. To stejné platí i pro čím dál více oblíbené zimní termíny, kdy můžete narazit na den, kdy bude -10 stupňů a cestování nebude příjemná záležitost.


3. Vejdou se tam všichni svatební hosté ?


Než se pustíte do řešení lokality, je dobré mít přesnou představu o počtu svatebních hostů. Pokud by se Vám seznam hostů přifouknul, můžete se dostat do zbytečných problémů. Velmi dobré je, když je posezení a taneční parket částečně oddělený. V pozdějších hodinách, když se rozběhne hudba a zábava si můžou hosté vybrat. Jestli si chtějí povídat a pokud je prostor oddělený, tak se i uslyší, když chtějí tancovat, poodejdou na parket.


4. Jak moc dopředu řešit, bude volné místo ?


Složitá otázka, nejoblíbenější lokality jsou obsazené klidně i rok dopředu, některé dokonce i déle, pokud jde o hlavní termíny květen - září. Pokud takové místo chcete, ale do svatby Vám zbývá jen půl roku a začínáte to teprve řešit, je ještě varianta jít do pozdějšího nebo dřívějšího termínu, případně zvážit i svatbu ve čtvrtek nebo pátek. Pokud Vám někdo nabídne 3 měsíce před svatbou pestrou paletu termínů v létě, asi bych byl na pozoru.


5. Dá se smlouvat o ceně ?


Přece jen pronájem svatebního místa je obchodní transakce jako každá jiná. Každé svatební místo má svůj ceník, který dostanete. Často je to propočet na jednoho svatebního hosta a co ten host dostane. Vždy je prostor hledat nějaký kompromis, proto chtějte určitě nějaký ústupek, něco navíc. Zde se dostává do výhody svatební koordinátor, který díky kontaktům a zkušenostem dokáže vyjednat kolikrát lepší podmínky. Výrazně vyšší šanci hnout s cenou máte mimo hlavní termíny, kde je větší nabídka než poptávka, často svatební místa na toto reagují a svatba mimo hlavní termíny je o něco levnější.


6. Budete mít na svatbě hodně dětí, bude je jak zabavit ?


Zkušenost je různá, na některých svatbách děti skoro nejsou, někde jich je zase tolik, že člověk musí dávat pozor, aby nějaké dítko nepřišlápl :-) Ale vážně, pokud patříte do té kategorie, kde dětí bude hodně, je fajn pro ně mít možnost nějakého dětského koutku, případě animátorky, která se o děti postará a udělá jim program. Děti se zabaví a jejich pohyb bude díky tomu částečně organizován. Zkuste se zamyslet i nad pohledem bezpečnosti, sál s dveřmi na hlavní cestu asi nebude to pravé.


7. Svatba v zimě ?


Tady si otvírám vrátka k dalšímu článku, který Vám pomůže zvážit všechna pro i proti, to už ale někdy příště :-)


Dostáváme se na konec, děkuji Všem, co došli až sem. Přeji Vám šťastnou rukou při výběru vhodného místa. Pokud Vás cokoliv napadne k doplnění, nebo máte svou zajímavou vlastní zkušenost, dejte vědět.


6 399 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page