top of page
  • Obrázek autoraMiroslav Frühauf

Rozhovor se svatebním koordinátorem Michalem

Aktualizováno: 10. 10. 2019

Vítejte u prvního ze série rozhovorů se zajímavými lidmi, kteří se pohybují ve svatební branži. Jako první přišla řada na svatebního koordinátora Michala Kuzníka.


svatební koordinátor
Michal Kuzník

Míšo díky, že sis udělal čas, pojďme rovnou na první otázku.


Jak dlouho se zabýváš organizováním/koordinací svateb a co tě k tomu přivedlo?


Svatbami se profesionálně zabývám od roku 2010. A jak jsem se k tomu dostal? No, to ve mě muselo uzrát více věcí. Zejména zkušenosti ze svateb, které jsem do té doby navštívil jako host. Pak rozvinutí organizačního talentu a dovedností v běžné práci. Také umění konferenciéra a vést lidi. Spouštěčem pro mě ale bylo, když mi jsem byl přátelům na svatbě. Báječné svatbě. A po roce jsem se nostalgicky kamarádů zeptal, jak oni na ten den vzpomínají. A řekli mi přesně toto: „Jo dobrý, ale my jsme museli pořád něco zařizovat, tak nám to strašně rychle uteklo!“ A v tu chvíli jsem si mi seběhlo hlavou mnoho věcí. Například, kolik energie dali do příprav, kolik peněz to stálo, jak moc si přáli, ať je tento den pěknou vzpomínkou. A to mi dodalo tu správnou kuráž a první organizace a koordinace se zrodila a následně uskutečnila. Tehdy to byli manželé Trunčíkovi.


Jak dlouho dopředu je dobré rezervovat tvé služby?

Ze zkušeností doporučuji při realizaci vysněného svatebního dne začít rok dopředu s rezervacemi hezkých míst, kdy a kde svatbu uspořádat. Následně se poohlédnout a domluvit s hudebníky. Chcete-li mít svatbu na atraktivním místě, pak i už poptávat cateringové služby. Pro páry, které nelpí na tom nejlepším, co současnost nabízí, pak stačí pomalu organizovat svatbu půl roku dopředu. Sám mám zkušenosti s organizací svatby jeden měsíc dopředu. Svatba se tehdy konala 23.12. A také byla báječná. K takovým kuriózním případům patří, když mi kamarádi řekli 24 hodin dopředu, že to nějak nestíhají a jestli bych jim s tím mohl pomoci :-) No i to se stává. A zvládl jsem to!

Kolik měsíců před svatbou je dobré začít s přípravami?

V obecném měřítku jde o těžkou otázku. Každá svatba má svá specifika. Proto pro klidnější prožívání doporučuji ten půl rok.

Když tě zákazník osloví, co od tebe očekává?

V podstatě se lidé shodují, že by rádi ve svatební den měli někoho, kdo se o vše (dopředu domluvené) postará a oni si budou moci užít ten den. Pojďte si to časově spočítat, kolik máte na jednoho hosta času? Máte např. 50 svatebčanů. Každému se budete věnovat ten den 5 min. To znamená, že potřebujete přes 4 hodiny času.

Rozchází se představa zákazníků s tím, co svatební koordinátor doopravdy dělá?

Můj názor je, že ano. A většinou pak praxe předčí očekávání. Zejména to finanční. Dobrý svatební organizátor a koordinátor si dokáže na sebe vydělat konexemi a znalostmi.

Jaká je tvoje role a náplň práce před a během svatby?

Přesně takhle tu práci rozděluji. Organizace před a koordinace v den svatby. Při organizaci jde hlavně o realizace vizí obou snoubenců v realitě za částku, kterou mají na svatbu připravenou. Jde zejména o více schůzek a asi 70 hodin mého času. Když se ukáže, že budeme spolupracovat, zajišťujeme po domluvě design svatby, místo kde se svatba bude konat, právní věci, setkání s cateringovou společností a cukráři, setkání s floristkou, vizuální stránku svatby, fotografa, video-záznam, autodopravu, osvědčenou zábavu, tvorbu svatebních novin až po finální úklid svatebního místa.

Kdyby jsi měl říct ty největší benefity, když si tě zákazník najme, které by to byly?

Z výše napsaného jednoznačně více zážitků a méně starostí a to v podstatě za nízkou cenu. Dalšími výhodami jsou realističtější naplnění představ, tipy co v praxi funguje, slevy a doporučení. A také určitý zážitek komfortu, že na to nejsou snoubenci sami.

Co je z tvého pohledu nejnáročnější na organizaci?

Hm… Ať do toho nemluví rodiče a případně uspokojit náročné jídelní návyky a potřeby :-) V každém případě se mi zde hodí povolání Životního kouče. Mnohdy konzultuji s novomanželi, jak se vypořádat s novými reakcemi svých rodičů při řešení dominance v organizaci svatby.

Kolik času ti to celkově zabere?

V průměru se u mé práce bavíme asi o 100 hodinách celkového času. Prosím ale já nejsem svatební agentura, kde jedou svatby jak na běžícím páse. Rozhodl jsem se dělat svatby ne kvůli obživy, ale od srdce. Z tohoto principu věnuji do práce radost, energii pro vytvoření radosti a spokojenosti. A z toho důvodu dělám jen pár svateb do roku a většinou na doporučení.

Z čeho si měl naposledy největší radost?

Naposledy z velmi hezkého “malého” výběrového řízení. Snoubencům jsem v kavárně dle časového plánu a domluvy představoval různé kandidáty (foto, video, DJ apod.). Tito kandidáti představili svou práci a podmínky. A snoubenci si sami vybrali, kdo jim nejvíce vyhovuje a kdo ne.

Jistě je organizování svatby stresující práce, přesto co veselého jsi v poslední době zažil?

No tak veselou příhodu z poslední doby bych měl. Šlo o lokaci a přístup majitelů luxusního 4* hotelu v Beskydech. Z mého úhlu pohledu jsme pro organizaci udělali dost. S hotelem bylo jednáno emailem, telefonicky. Z důvodu vážného zájmu i zaplacena záloha. Další jednání probíhalo osobně (řekněme, že i s cestou cca 5 hodin práce, nepočítaje přípravy organizačních otázek). Ředitel nám byl plně k dispozici. Sice nám hodně ukazoval, co vše nového na hotelu vytvořili a tvoří. V podstatě nic nebylo problém. Jednalo se tehdy řekněme o obrat s ubytováním za 200.000 Kč. K čemu humornému došlo? Ředitel hotelu zkrátka ani po těchto 3 měsíčních přípravách, nebyl schopen se ozvat s nabídkou. Jde vlastně o takový smutný humor. Víte nic není problém, ale nakonec to skončilo tím, že prostě nešlo svatbu relokovat na jiné místo. Všechna místa, která by odpovídala vizím snoubenců už byla zablokovaná. A nakonec se svatba musela odložit na další rok. Tak asi tak.

Jaké jsou nejčastější chyby, čeho se vyvarovat?

Nepřeceňovat se. Zvažte na co síly stačí a na co ne. Připravit se, že na 50 lidí bývá vždy 1 nespokojený človíček. To jsem dělal jednu svatbu. Šlo tehdy o jídlo. Snažili jsem se při organizaci myslet na všemožné zastoupení různých druhů pokrmů. Řekl bych, že tehdy to byla honosná tabule. A více s čím byl ten človíček nespokojen? Že prý tam nebyly mořské ryby :-) Tak být připraven i na nečekané, neboť současnost nastavuje zážitkům ze svatby vysokou laťku.

Co by jsi doporučil všem lidem, kteří začínají plánovat svatbu?

Když se milují, vytvořit si společnou vizi a tu společně zrealizovat. Být připraveni na to, že ostatní jim budou do toho mluvit a nenechat se ovlivnit. Následně si vytvořit rozpočet. A nebát se oslovit s poptávkou nějakého toho organizátora a koordinátora svateb :-)

Organizování svateb není tvou jedinou pracovní činností, čím ještě se zabýváš?

To je od tebe milé Mirku. Děkuji za otázku. Já se celý život zabývám prací s lidmi. A taková je i moje hlavní živnost. Jsem profesionální lektor, mentor v terénu a životní kouč. V praxi to znamená, že učím dospělé lidi ve firemním prostředí (zejména osobní a manažerský rozvoj) po celé ČR. A pak pracuji s lidmi, které trápí životní situace, se kterými si neví rady, ale záleží jim na výsledku a vnitřním dobrém pocitu. Tak tolik asi ve zkratce.

Závěrem děkuji za společný rozhovor. Osobně přeji, ať se tvé skvělé svatební fotografii daří a těším se na společné pracovní setkání u dalších svateb.


Michal

310 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page