top of page
  • Obrázek autoraMiroslav Frühauf

Kdy je nejvhodnější čas a světlo na focení párových svatebních portrétů?

Aktualizováno: 10. 10. 2019


Otázka, která se hodně řeší na různých webech a jednotlivý fotografové k tomuto tématu mají také různý postoj, dokonce jsem narazil na přístup, chcete fotit portréty ve 14 hodin, najděte si někoho jiného. Rád bych Vám nastínil svůj pohled.


Často je představa novomanželů taková, že po obědě chtějí vyrazit fotit párové fotografie a po zbytek dne se už věnovat svatebním hostům. Vše je o Vašich prioritách, pojďme si to rozebrat.


Ostré odpolední slunce


Z hlediska fotografování portrétů je odpolední slunce v létě vražedné. Je to dané tím, že intenzivní světlo vychází z velmi malého zdroje (slunce). Je to stejné, jako kdyby Vám někdo silnou baterkou svítil do tváře. Co z toho plyne:


- na obličeji vznikají velmi ostré stíny a vyniknou všechny nedokonalosti pleti


- kombinace bíle šaty a často už v létě opálené tváře novomanželů, i sebelepší technika se díky tomu dostává do problémů, nedokáže pojmout tak velký rozdíl mezi světlem a stínem


- ve tváři vzniká jak já říkám tzv. "asijský výraz", zkuste koukat chvilku do sluníčka a hned budete vědět, o čem mluvím :-)


Často slýchávám, dneska je krásně, to budou parádní fotky. No, ono to tak opravdu nefunguje, zejména pokud je do večera daleko.


Pro představu přikládám jednu fotografii, které vznikla na ne úplně tom nejostřejším slunci, ale dá se na ni demonstrovat jak to vypadá. Nutno říct, že tento záběr ještě prošel dost velkou úpravou ve Photoshopu, aby byl výsledek takový, jak ho vidíte.


slunce je ještě dost vysoko a je hodně ostré

Kdy je nejlepší čas?


Pokud jsou pro Vás párové fotografie velice důležité, poskládejte si program tak, ať můžeme vyrazit fotit nejdříve 2 hodiny před západem slunce. Slunce už je nízko, s přibývajícím čase není tak ostré a ke konci dne je příjemně měkké, což portrétům velice svědčí. Fotografové znají pojem zlatá hodinka, což je právě hodina před západem slunce. Lepší čas si prostě vybrat nemůžete.


Téměř stejné místo, o cca hodinu později, světlo už je příjemné a není tak ostré, jako na prvním záběru.


o hodinu později a světlo je mnohem lepší

Fotografie níže je pořízená v době, kdy slunce už nemá tak velký "výkon". Díky tomu se dalo fotit přímo proti němu. Tohle v poledne není technicky možné.


zapadající slunce, měkké a příjemné světlo

Jak z toho ven, když chcete fotit párové fotografie po obědě?


Rozhodnutí kdy a kde co bude je na Vás a pokud se rozhodnete, že se jde fotit ve 14:00, já to respektuji. Mojí roli je dokumentovat den, ne Vám jej organizovat.


Pokud už tato situace nastane, dá se tomu pomoct.


- zatažená obloha velmi pomůže, ostré letní slunce mraky rozptýlí, obecně platí, že z čím větší plochy světlo vychází, tím je měkčí a na focení portrétu vhodnější, kdo z Vás byl někdy ve fotografickém ateliéru, viděl obří deštníky a softboxy, které právě světlo z lampy změkčují, jaké bude počasí se ale dozvíte s určitostí maximálně 1, 2 dny dopředu, takže k tomuto se nedá upínat


- výběrem vhodného místa se dá taky situace zlepšit, ideální jsou parky, kde je spousta stromů a zeleně, přes které polední slunce tolik nepronikne, zároveň Vám nebude takové vedro, například park v Kravařích je k tomuto vhodný, pokud chcete fotit v místě, kde slunce nic nezakrývá, výsledek nebude opravdu dobrý


ostré polední slunce zakrývají stromy

- pokud je zajímavý interiér svatebního místa, i tam se dá udělat pár fotek, to platí i v případě, že nastane opačná situace a lije jak z konve


Je třeba si zvážit, co je pro Vás důležité a podle toho si svatební den poskládat. Ať už se rozhodnete jakkoliv, já udělám maximum pro to, aby byl výsledek v aktuálních podmínkách ten nejlepší možný.

534 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page