top of page
  • Obrázek autoraMiroslav Frühauf

Dokáže mobil nahradit fotoaparát ?



Dnešní fotoaparáty v telefonech dokážou ledasco. Často ty nejmodernější si pomáhají umělou inteligencí a pomocí sofistikovaného softwaru posouvají fotky z mobilu dále. Pořad platí, že kvalitní optiku nic nenahradí, takže je to jediná cesta, jak fotky z mobilu posunout. Dneska bych se chtěl podívat na zub tomu nejlepšímu, co se dá v rámci mobilní fotografie pořídit a to je nový iPhone Xs.


Toto není klasická recenze, kde bych chtěl porovnávat fotografie z různých mobilů, ale cílem článku je odpovědět na otázku, jestli v dnešní době dokáže fotomobil nahradit pro běžného uživatele fotoaparát a zároveň se podělit o první dojmy z telefonu.


1. Technické parametry


Nechci Vás zatěžovat tunou technických parametrů, ale sluší se říci, s čím máme tu čest.

Fotoaparát je duální, tz. má 2 objektivy (12+12 Mpx), jeden širokoúhlý, druhý určený pro foceni portrétů. Oba objektivy mají duální stabilizací obrazu (OIS). Světelnost klasického širokoúhlého objektivu je f/1.8 a teleobjektiv má hodnotu f/2.4. Co mezigeneračně narostlo je velikost čipu a pixelů, předchůdce měl 1,22um, nový model 1,4um. Zjednodušeně, čím větší čip, tím kvalitnější fotky jdou pořídit, poznáte to zejména v horších světelných podmínkách.


2. Jak se s ním fotí


Pořad platí pravidlo, že nejlepší fotoaparát je ten, který máte zrovna u sebe. Proto i já mobil využívám k focení, ne vždy mám s sebou velkou a těžkou zrcadlovku. Pokud využijete předinstalovanou aplikaci Fotoaparát, můžete očekávat velmi jednoduché ovládání, zase ale na úkor některých pokročilejších funkcí, které znáte z běžných fotoaparátů, jako například nastavení času, citlivosti a dalších. Pokud by Vám ale nestačila základní aplikace Fotoaparát, je ke stažení celá řada jiných aplikací, které Vám umožní kompletní kontrolu nad fotoaparátem.


Jak už je zvykem u produktů značky Apple, vše je velmi rychlé a vše funguje jak má. Velký podíl má na rychlosti procesor, který je o parník rychlejší, než jakékoliv jiné mobilní zařízení současnosti.


3. Režim fotoaparátu Portrét


Tento režim mě zajímal nejvíce. Slibuje totiž, že výsledná fotografie bude mít krásně rozostřené pozadí, stejně jako u zrcadlovky. Je jasné, že toto nemůže optika mobilu zvládnout, proto je zde řešení softwarové, které se o rozostření pozadí postará. Funguje to opravdu velmi dobře. Je třeba ale říct, že jsou tady určité limity, které jsou právě dané tím, že telefon musí přesně rozpoznat, co má ostré být a co už zase ne.



Pokud se s tím naučíte pracovat a budete znát hranice, přes které nemůžete, budete produkovat velmi dobré snímky. Sem tam narazíte na situaci, kdy telefon rozostří i to co by neměl. To ale poznáte až při velmi detailním zkoumání fotky.



Velkou výhodou je možnost nastavit si intenzitu rozostření až dodatečně po vyfocení snímku, to Vám běžný fotoaparát neumožní. Na první pohled nepoznáte, že rozostření pozadí dělá telefon pouze pomocí softwaru. Portrétní režim se dá využít i na focení přírody, viz. foto níže.



4. Fotky z běžného širokoúhlého objektivu


I tady dokáže nahradit mobil běžný fotoaparát celkem bez problémů. Tady už pár let platí pravidlo, že pokud je dostatek světla, mobil už dokáže konkurovat v kvalitě pořízených snímků kompaktům.



5. Špatně světelné podmínky


Co bych si netroufl pár let zpět fotit mobilem začíná dávat smysl a výsledek je až překvapivě dobrý s velmi malou mírou šumu. Foceno z ruky a bez stativu. Nutno říct, že specialistou na noční snímky jsou telefony značky Huawei, konkrétně řada P20 a P30 v tomto směru nemají konkurenci.



Telefon testuji velmi krátce, ale s klidným svědomím mužů říci, že pro běžného uživatele dnešní telefony dokáží produkovat fotky, které fotoaparát nahradí. Pokrok v této oblasti za poslední roky je opravdu velký.


Z velké části je to taky o rukou a jaké máte povědomí o fotografování, sebelepší fotoaparát za Vás nevyřeší kompozici a práci s fotografovaným objektem a světlem. Pokud budete chtít více, vždy ale sáhnete po nějaké zrcadlovce, která mobil překonává ve všech směrech, to pořád platí. Na svatbu bych s Iphonem v ruce opravdu nevyrazil :-)


Jak jsem psal výše, kvalitní optiku prostě nic nenahradí a otázka je, jak nároční jste. Pokud by Vás zajímalo srovnání fotoaparátů u mobilních telefonů, můžu doporučit stránky DxOMark, které mají mezinárodně uznávaný žebříček nejlepších fotomobilů současnosti včetně detailních testů jednotlivých přístrojů.


A jak jste na tom s focením mobilem Vy ?

139 zobrazení0 komentářů
bottom of page