top of page
  • Obrázek autoraMiroslav Frühauf

Canon EOS R6 první dojmy


V roce 2018 uvedl Canon na trh první fullframe bezzrcadlovku Canon EOS R. V této době už mělo v tomto segmentu určitý náskok hlavně Sony, které již mělo rozjetou svou řadu A7 a A9. Canon se v té době ještě naplno věnoval zrcadlovkám. Ne že by bylo první Rko špatné. Po pár aktualizacích je to opravdu dobrý fotoaparát. Něco ale chybělo pro profesionálnější použití, pro mě zejména to byl slot na 2 paměťové karty a joystick pro výběr zaostřovacího bodu. Místo něj byla na zadní straně prapodivná lišta, kterou stejně nikdo nepoužíval. Naštěstí Canon vyslyšel přání uživatelů a po 2 letech přichází na trh druhá generace bezzrcadlovek Canon a to modely R5 a R6 s celou řadou chtěných vylepšení. Mě se podařilo dostat k modelu R6 hned po uvedení na trh a ten se dnes podíváme. V tomto článku jsou první dojmy po nafocení cca 300 fotografií. Pokud přemýšlíte o přechodu ze zrcadlovky, tak je článek přímo pro Vás.

První fotografie jsem pořídil na procházce s rodinou, přece jen, když máte nový fotoaparát, je potřeba si na něj zvyknout a zorientovat se. Pokud je Canon Vaše značka, za chvílí budete jak doma, můj předchozí fotoaparát byla zrcadlovka Canon 5D Mark IV.

Zaostřování

Rychlost a přesnost ostření byl můj hlavní důvod pro změnu, fotit na nízké clony nedej bože ještě něco co se hýbe objektivem do Sigmy byla loterie. U R6 je rychlost a přesnost naprosto fantastická, rychle pohybující se objekty jsou perfektně zaostřené i na clonu 1,8. Odpad je minimální.

Jako bonus tu je režim ostření na oči, který funguje tak fantasticky, že když fotíte lidi nebo zvířata, nebudete ho chtít vypnout. Víte, že fotka bude ostrá tam kde má být a máte o starost méně. Odpadá tím i kontrolování každého záběru, jestli je správně zaostřený. Výhoda je, že i objektivy Sigma určené pro zrcadlovky fungují přes adaptér v zásadě stejně dobře jako originální objektivy Canon, to se u zrcadlovky říct nedalo.


Rychlost

Někdy mám pocit, že je foťák rychlejší než já, rychlost je neuvěřitelná a nic Vás nebude zdržovat. Dokáže dokonce vyfotit i 20 snímků za vteřinu v plné kvalitě, což je teda něco. Jednou si to zkusíte pro ten zážitek, běžně asi tolik nevyužijete, kdo by to chtěl pak třídit, když za 5 vteřin uděláte 100 záběrů :-) Odezva na dotyk, pohyb v menu, vše je bleskové, aby ne. Použitý procesor je z té nejlepší digitální zrcadlovky Canon 1D X Mark III, která stojí skoro 200 tisíc.

Hledáček

Z elektronického hledáčku jsem měl trochu obavu, ale za 50 vyfocených fotografií jsem nad tím přestal uvažovat. Je skvěle čitelný, všechny důležité informace v něm máte a hlavně v něm vidíte to, jak bude výsledná fotka vypadat, než zmáčknete spoušť, to je fantastická výhoda. Stejně tak si v něm můžete nafocené fotografie prohlédnout, což Vám zrcadlovka samozřejmě neumožní. Jako bonus lze zapnout live histogram.


Stabilizátor obrazu v těle

Fotoaparát má integrovanou stabilizaci obrazu IBIS, ze kterou dokáže i objektivy bez stabilizace posunout někam jinam. Zkoušel jsem z ruky 1/15 s se Sigmou ART 50 a fotka byla stále perfektně ostrá. Pro filmaře je toto snad ještě zásadnější výhoda. Na video, které bylo natočené pouze z ruky, bez gimbalu nebo jiných stabilizačních zařízení se můžete podívat zde, vypadá to skvěle.

Výdrž baterie

Klasická zrcadlovky vydrží déle, to je obecně známá věc, výdrž baterie odhaduji na zhruba 500 snímků, více náhradních baterek bude určitě potřeba.



ISO vs megapixely

Je 20 megapixelů dost ? Za mě ano. Můj předchozí fotoaparát měl 30 megapixelů, může se to jevit jako krok zpět. Musím říct, že jsem potenciál 30 megapixelů nikdy nevyužil. Datové soubory byly obrovské (1 RAW = 50 MB), HW nároky na PC byly také větší (počítač za 25 000 Kč byl občas v problémech), potřebujete větší a dražší paměťové karty. Pokud nepotřebujete dělat billboardy nebo fotografie zvětšovat do extrémních velikostí, nebude Vás to trápit. Benefit pro Vás díky použítí 20 megapixelů je možnost focení ve světelných podmínkách, kde by Vás to ani nenapadlo. ISO 25 600 se dá použít.

2 sloty na kartu

Pro klid duše fotografa super věc, když jedna karta nedej bože odejde, máte data ještě na druhé. Já na jednu ukládám RAWy a na druhou JPEGy. Výhoda je v tom, že pokud nepotřebujete udělat velký zásah v editoru do fotografie, použijete JPEG. Pokud chcete, máte i RAW. Mimochodem takhle skvělé JPEG soubory lezoucí přímo z fotoaparátu jsem ještě neviděl.

Je toto konec klasických zrcadlovek ?

Marně bych za první den používání hledal důvod, proč se vrátit k zrcadlovce. Rychlost, kvalita a přesnost zaostřování, stabilizátor obrazu v těle, fantastická obrazová kvalita, menší váha a lehčí objektivy, možnost fotit v naprosto tragických světelných podmínkách, asi bych mohl pokračovat dlouho. Je to skvělý stroj a je radost s ním fotit.

Zajímá Vás něco k R6ce, dejte vědět :-)


51 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page