top of page
  • Obrázek autoraMiroslav Frühauf

4 zásady, kterých se pevně držím při focení svateb

Aktualizováno: 10. 10. 2019



V tomto článku bych Vám rád řekl, jaké jsou moje priority, čeho se při focení svateb držím. Tím ale nechci říct, že všechno ostatní je špatně. Kouzlo je v tom, že si dnes můžete vybrat, co je Vám bližší.

1. Svatební fotografie je pro mě reportáž


Mým cílem je zachytit svatební den, tak jak proběhl a být ve správný moment na správném místě. Nemám žádné ambice ohýbat věci jen pro efekt, nebo pro to, že to bude vypadat lépe. Nečekejte tedy od mě, že Vás budu tlačit do úprav Vašeho programu podle toho, jak se mi to hodí. Světlo na focení portrétů novomanželů je jistě lepší v 19:00 než ve 14 hodin. Pokud se už ale chcete v podvečer věnovat rodině a kamarádům, chápu, nikam Vás tlačit nebudu. Stejně tak Vás nebudu nutit se fotit 3 hodiny někde v parku a nechat svatebčany čekat. Program určujete vy, moje role je dokumentační nebo konzultační, když budete chtít.

U jednoho fotografa jsem dokonce narazil na informaci, že když se setmí, tak už nefotí :-) Také raději využívám přirozené denní světlo. Když je ale tma, tak to neznamená, že nemůžou být zachyceny zajímavé momenty, byť s bleskem.

2. Focení portrétů

Inscenované focení novomanželského páru v přírodě ke svatbě patří. Osobně nemám rád fotografie, kdy novomanželé zabírají na fotce 3 % plochy a zbylých 97 % fotky je les, hory, nebo nějaké dýmovnice pro efekt. Myslím si, že až se budete chtít podívat za pár let na fotky ze svatby, tak Vás bude hlavně zajímat, jak jste vypadali. Tohle Vám taková fotka opravdu nedá :-)


Souhlasím s tím, že je fajn mít pěkné párové portréty. Pro mě to ale v žádném případě není to nejdůležitější. Já se snažím zachytit celý den věci, které se přirozeně dějí a ty mají z mého pohledu větší hodnotu, to už se vracíme oklikou zpět k prvnímu bodu, že svatba je pro mě reportáž.


3. Úpravy fotografií

Každý fotograf retušuje, to je jasná věc. U retuší mám jediný cíl, když se na fotku pak podíváte, tak Vás to ani nesmí napadnout, že je retušovaná. Dělám to s rozumem a citem, žádná omalovánka. Stejně tak nejsem příznivcem dramatických úprav vzhledu (velikost očí, nosu atd...)

4. Vztah fotograf vs. novomanželé

Asi to nejdůležitější na konec. Vždy se snažím s Vámi navázat vztah, ať pro sebe nejsme cizí lidé, ale parťáci. Není nic lepšího, než když mě svatební hosté a novomanželé vezmou mezi sebe a umožní mi fotit momentky, ke kterým bych se jinak nedostal. Na vzájemném vztahu si hodně zakládám a pro mě nesmírně důležitý.

Jak to vidíte Vy? Podělte se se mnou o Váš názor.

199 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page