top of page
  • Obrázek autoraMiroslav Frühauf

3 tipy na foto výlet kolem Opavy

Blíží se podzim, to je ideální čas vyrazit na výlet a prozkoumat okolí Opavy. K tomu si třeba můžete dovést i pár pěkných fotek. Mám pro Vás 3 tipy na místa, která možná neznáte. Co Vám můžu slíbit, tak tohle nebude masová turistika a hlava na hlavě.


1. Jánské Koupele


TV Seriál Černobyl z produkce HBO spustil další vlnu návštěv města Pripjať, které zůstalo po výbuchu elektrárny kompletně opuštěné. Takový malý Černobyl, naštěstí bez radiace si můžete prohlédnout v Jánských Koupelích a to kousek od Opavy. Vstup do budov je na vlastní riziko. Přece jen objekty rychle chátrají a v některých místech se už propadají stropy. Proto při návštěvě buďte opatrní. Nejbezpečnější varianta je se projít jen venkem, tam můžete i s dětmi.

Jánské Koupele v dobách své slávy

Pár dní zpět jsem na místo vyrazil udělat pár fotek, ty si můžete prohlédnout v galerii níže. Celkově je to smutný pohled a není to pro každého, snad se ještě objekty podaří zachránit.


2. Slezská Harta - Velký Roudný a Rázovské tufity


Relativně málo navštěvované místo, přitom je tady tolik k vidění.


V okolí Slezské Harty Vás určitě zaujme vyhaslá sopka Velký Roudný. Její vrchol je v nadmořské výšce 780 m. n. m. Takže jste zhruba o 100 metrů výše nad mořem než na Malé Morávce v Jeseníkách. Na vrchol vede turistická trasa a když se dostanete až nahoru, je odtud krásný výhled z rozhledny do okolí. Pro výlety jak stvořený je i přívoz, který Vás přepraví z Roudna do Rázové po vodě. 

Rázovské tufity najdete v Rázové, co by kamenem dohodil k přehradě. Kdyby Vás zajímalo, co to vlastně je, tak je to pozůstatek sopečně činnosti. Tufity jsou pevný sopečný nános popele a písku z dob, kdy sopka byla aktivní. Místo má svoje kouzlo a v jeho prostorách se dělají například i svatební obřady.

Rázovské tufity

3. Farma Klokočov


Kousek za Vítkovem se v krásné přírodě Oderských vrchů nachází v nadmořské výšce 590 m. n. m. Farma Klokočov s restaurací Františkův dvůr. Farma Klokočov je zemědělský podnik, který se v režimu bio věnuje živočišné i rostlinné výrobě. Vyrábí se zde sýry, jogurty, tvaroh, máslo a jiné produkty. Místo je ideální pro výlet s dětmi. Najdete zde spoustu zvířat (koně, krávy, ovce, kozy..) Tolik koní na jednom místě jen tak někde nepotkáte.

A jaká jsou Vaše oblíbená místa na výlety v okolí Opavy?

226 zobrazení0 komentářů
bottom of page