top of page
  • Obrázek autoraMiroslav Frühauf

Kolik fotek ze svatby je tak akorát ?

Aktualizováno: 21. 7. 2022


použitá technika: Canon 6D + Sigma ART 50 mm

Pokud hledáte fotografa na svatbu, jistě Vás bude zajímat, kolik fotografií ze svatby dostanete. V praxi se můžete setkat s velkými rozdíly. Co je tedy správně ?

Je mi jasné, že člověk, který se o fotografování nezajímá, nemá moc představu co vlastně očekávat a co dává smysl. Zároveň může být tento článek částečným návodem, jestli je Váš fotograf ten pravý, protože jsou tady určité indicie, který Vám mohou otevřít oči. Celé téma se dá shrnut do čtyřech základních bodů, tak pojďme na ně :-)

1. Rozsah fotografování

Pokud se s fotografem domluvíte, že bude s Vámi od rána až po začátek večerní zábavy, máte jistotu, že fotograf dostane příležitost zachytit Váš velký den jako ucelený příběh. Fotky budu na sebe hezky navazovat a neuteče žádný zajímavý moment. Proto já za sebe doporučuji minimální rozsah alespoň 8 hodin fotografování. Pokud se rozhodnete pro dokumentaci například pouze obřadu, z mého pohledu přicházíte o to nejzajímavější.

2. Kvalita nebo množství

Asi se shodneme, že kvalita je určitě důležitější než kvantita. U fotografování tomu není jinak. Pokud máte kvalitního fotografa, ten zpracovává každou fotografii jednotlivě a vytvoří průřez tím nejzajímavějším. Jen pro představu já nafotím během dne cca kolem 2000-3000 tisíc fotek. Z těch pak udělám výběr.


3. Prezentace fotografií

Přijde chvíle, kdy budete chtít ukázat své rodině a kamarádům fotky ze svatby, jenže... Teď si představte, že máte 1000 fotografií. I kdyby se na každou divák díval 5 vteřin, zabere skoro hodinu a půl si prohlídnout všechny. Teď si řekněme upřímně, koho tohle bude bavit? Vzpomeňte jaké to bylo, když Vás někdo pozval na promítání videa ze svatby, které trvalo 2 hodiny a více? To už nikdy více :-)

4. Cena

V ČR se to stále trochu učíme, je ale faktem, že lidská práce není zadarmo. V průměru upravuji každou jednotlivou fotku cca 10 minut. V případě, že odevzdávám 200 fotek, zabere mě úprava celkově kolem 30 ti hodin času. Když k tomu přičtu čas strávený na svatbě a práci kolem, jsme na 40 hodinách práce na jedné svatbě. Pokud bych fotek odevzdával 1000, trvalo by mi to přes 160 hodin. To už nedává ekonomický smysl a cena fotografování by byla enormně vysoká. Pokud Vám tedy Váš fotograf odevzdá 1000 fotek ze svatby, jsou jen 2 možnosti:

- pokud fotografuje 3 svatby/měsíc, pracuje přes 16 hodin za den vč. víkendů


- teď ta reálnější varianta - fotky vezme jak leží a běží a odevzdá Vám neupravené a neroztříděné

Kolik je tedy akorát ?

Moje osobní zkušenost je taková, že při rozsahu fotografování cca 8 hodin je reálné odevzdat 200-250 kvalitních fotek a při celodenním fotografování 300-350 fotek, které utvoří zajímavý příběh Vašeho velkého dne. Pokud Vám někdo nabízí fotek tisíc a podobně, byl bych obezřetný.

Jaká je Vaše zkušenost ? Podělte se se mnou v diskuzi pod článkem nebo na Facebooku.

360 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page