top of page
  • Obrázek autoraMiroslav Frühauf

Amatér vs. profík - jak rozdílně můžou vypadat fotky ze stejného místa

Aktualizováno: 10. 10. 2019


Na internetu koluje zajímavé srovnání. Jak to dopadne, když fotí amatér a profík na jednom místě tu stejnou věc ? Pokud Vás téma zajímá, tak čtěte dál.


Chtěl bych se u tohoto tématu zastavit, protože v komentářích a různě na Facebooku se dozvídám, že to je vlastně tím Photoshopem, který dobrý výsledek zajistí a že to je hlavně o použité a velmi drahé fotografické technice, která je automatickým předpokladem dobré fotky. Jak to tedy vlastně je ?


Na úvod by bylo fajn si prohlédnout pár dalších fotografií, ať si uděláte představu.

Je to sakra rozdíl, co říkáte ?

Rád bych ve 4 bodech vysvětlil, v čem já vnímám ten největší rozdíl ve výsledku.

1. Použitá technika

Ano, nemá smysl si nalhávat, že technika nemá vliv na výsledek. Amatérské fotky v galerii jsou focené mobilem. Asi největšího rozdílu si můžete všimnout v tzv. hloubce ostrosti a celkové technické kvalitě fotky, profi fotky mají krásně oddělené pozadí od fotografovaných objektů. Toho nedocílíte jinak, než použitým objektivem, který je pro portrétní fotografii vhodný. Není ale pravda, že takového výsledku dosáhnete pouze s velmi drahou technikou. Například od Canonu se dá pořídit už za 3500 Kč objektiv, který Vám dá možnost si s hloubkou ostrosti velmi dobře hrát. Samotná dig. zrcadlovka se dá pořídit cca od 10 000 Kč. I s takovouto sestavou se dají udělat parádní fotky.


vhodný na focení portrétů
objektiv Canon EF 50mm

Na ukázku jedna fotka z domácího archívu, díky použitému objektivu a nastavení nízké clony je pozadí perfektně oddělené od fotografovaného objektu.

zachyceno objektivem Sigma ART 50 mm, nastavená clona 1,6

2. Zkušenost fotografa

Nepřenosná věc, každý kdo se chce fotografování věnovat, dřív nebo později uslyší radu: musíš fotit, fotit, fotit. Já můžu ze své zkušenosti jen potvrdit, že co Vás dokáže posunout dál, jsou vlastní chyby a ponaučení se z nich. Na profi fotkách jde vidět, že fotograf má zkušenosti, rozumí své technice a pravidlům fotografování, umí zachytit vhodný okamžik, ví kam si stoupnout a chápe jak funguje světlo. Amatéři také velmi často fotí hodně z dálky a fotografovaný objekt se na fotce ztrácí v záplavě dalších věcí. Zároveň platí jedno pravidlo, když chcete fotit děti, musíte je fotit z jejich perspektivy. Takže pěkně na kolena :-)

3. Photoshop a jiné programy na úpravu fotografií

Photoshop je mocný nástroj, sám jej používám. Největší omyl, který docela často koluje v diskuzích je ten, že Photoshop Vám vytvoří skvělou fotku. Nevytvoří. Photoshop dokáže z perfektní fotky udělat skvělou. Pokud je ale původní fotografie na nic, Photoshop Vás nezachrání. Často se v diskuzích také vyskytuje názor, že jsou fotky v galerii výše hodně vylepšené Photoshopem. Mě osobně nepřijde úprava nijak dramatická, hodně z finálního vzhledu zajistí světelný objektiv a tím rozostřené pozadí. Trochu jsou upravené odstíny barev do tepla a je použitá viněta, tz. rohy fotografií jsou záměrně tmavší, ať vynikne fotografovaný objekt.

pracovní prostředí Adobe Photoshop

4. Na výsledek mají vliv obě strany

Můžete být sebelepší fotograf, pokud ale druhá strana nespolupracuje, nikdy nic zajímavého nevytvoříte. U dětí je situace usnadněná tím, že jsou přirozené a dá se zachytit spousta momentek. U dospělých už to taková legrace není, ale dá se to zvládnout :-)

Dostáváme se na konec, co říci závěrem ? Z mého pohledu jsou schopnosti fotografa pořád ten základní předpoklad pro vznik dobré fotografie.

Jaký je Váš názor ? Podělte se se mnou v diskuzi pod článkem.

521 zobrazení0 komentářů
bottom of page